Noc s Andersenom 2011

Noc s Andersenom 2011

Noc s Andersenom v Považskej knižnici v Považskej Bystrici bola otvorená dramatizáciou príbehov od spisovateľky Gabriely Futovej pod názvom Jednoducho dokonalá. Divadielko pripravili žiaci pani učiteľky Žibrúnovej so skvelou rozprávačkou, herečkou a recitátorkou, žiačkou Peťou Špánikovou. Výkonom za ňou nezaostávali ani jej spolužiačky Rebeka Jurčacká a Miška Chovancová, ktoré sa predstavili v scénke Neblázni mamička a taktiež Terezka Podhradska s ukážkou od Daniela Heviera O zube, ktorý nechcel spať v ústach.

      A potom to začalo! Zástavu s logom Noci s Andersenom slávnostne rozvinula riaditeľka Považskej knižnice Mgr. Viera Baničová, sprevádzal ju spev detského andersenovského zboru – čiže 45 žiakov druhého a šiesteho ročníka. Ďalej nasledovala prezentácia o živote hradných pánov Rafaela a Jána Podmanických v časoch, keď bývali na Považskom hrade, ktorú pripravila riaditeľka ZŠ v Považskom Podhradí Mgr. Dagmar Chrabačková. Z tejto zaujímavej prednášky úplne logicky a spontánne vyplynula  prvá úloha pre deti - namaľovať erb svojej rodiny.   Pod rukami malých historikov vyrastali zaujímavé námety, či z rastlinnej, či zo živočíšnej ríše i logo Noci s Andersenom. Fantázii sa medze nekládli.

Potom nasledovala príprava na hradnú slávnosť, ktorú deti vytvárali z papierového kráľovstva kirigamov, podľa knižky od Karola Krčmára. Tak sme mali možnosť v priestoroch knižnice privítať papierových kráľov, kráľovné, princezné, dvorné dámy, rytierov, dvorných šašov i mládencov z hradnej stráže. Všetci spolu so svojimi zhotoviteľmi sa zúčastnili premiéry rozprávkovej hry Popoluška, ktorú si zahrali deti z divadelného krúžku Mgr. Janky Bořutovej.

     Ale pozor, príchodom kastelána Huga všetko stíchlo. Prísnym hlasom pani učiteľka porozdávali  úlohy, ktoré mali splniť, ak si chceli ísť ľahnúť. Celá súťaž sa volala Poklad kastelána Huga, prebiehala v úplnej tme, decká mohli použiť len svetlo baterky. To vám bol poprask! Skúste potme hľadať nápisy, odpovedať na hádanky, loviť v nádobách s vodou plnou  hliny, kameňov, špagiet a iných  zvyškov súťažné indície.

Každá hra musí raz skončiť a skončila i tá od kastelána Huga. Deti sa pomaličky odobrali na kráľovské lože – čiže do spacákov pomedzi regále s knižkami. Ale nemyslite si, že hneď zaspali, to teda nie. Ešte dlho do noci neutíchal šuchot, šepot, chichot, mrmot…ale postupne aj tí najzarytejší nespavci upadli do ríše snov, v ktorých znova prežívali všetky doborodružstvá Noci s Andersenom.

 

Antónia Šaradinová a Janka Tršková

Považská knižnica

Fotogaléria

14 fotografií