1000 cirkevných pamiatok Slovenska

1000 cirkevných pamiatok Slovenska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Považská knižnica v Považskej Bystrici Vám dáva do pozornosti unikátne knižné dielo nachádzajúce sa v jej knižničnom fonde.

Autorom a fotografom knihy 1000 cirkevných pamiatok Slovenska je Ján Lacika, ktorý nám týmto dielom pripravil dokonalú inšpiráciu pre hlbšie, ale najmä osobné spoznávanie skvostov slovenskej duchovnej kultúry.

obal knihy 1000 cirkevných pamiatok Slovenska 

Aj naša malá krajina v srdci Európy sa môže pýšiť tým, že sa v nej nachádzajú úchvatné sakrálne stavby ako kostoly, kláštory kaplnky, mariánske a morové stĺpy, božie muky, pútnické miesta a ďalšie hodnotné objekty späté s duchovným životom ľudí.

Okrem najpočetnejších rímskokatolíckych pamiatok sú v nej zastúpené aj stavby reformovaných cirkví a cirkví východného obradu. Túto pozoruhodnú klenotnicu duchovného umenia a krásy obohatila aj židovská komunita, najmä o svoje synagógy.

Čitateľovi sa prostredníctvom knižnej novinky ponúka príležitosť spoznať rovnú tisícku najcennejších cirkevných pamiatok Slovenska. Každú z nich spozná podľa krátkeho výstižného textu a najmenej jednej farebnej fotografie. V diele sú spomenuté aj sakrálne stavby z Považskej Bystrice a jej okolia ako napr. : Kostol navštívenia Panny Márie, Kostol sv. Heleny, Kostol sv. Ladislava kráľa v Podhradí, Kostol narodenia Panny Márie v Prečíne, Kostol sv. Gála opáta v Predmieri a iné.

Kniha 1000 cirkevných pamiatok na Slovensku je v knižnici k dispozícii na zapožičanie len pre registrovaných čitateľov knižnice.

Smolková Andrea